Circa…dit | Broerenstraat 4 Arnhem |www.circadit.nl

19, 20 en 21 januari 2018 van 11 tot 19 uur150 gekookte eieren

Liedewij van Eijk is op zoek naar ca. 150 vrijwillige eierpellers voor een (visueel vergelijkend) onderzoek naar het pellen van gekookte eieren. Elke deelnemer pelt een ei voor het oog van de camera (alleen handen zichtbaar). Het onderzoek bestaat uit een korte instructie voor aanvang van de opname, het invullen van een kort vragenformulier en het registreren van het pellen van een ei. Na afloop van het pellen is zout en peper aanwezig.

Onderzoek zonder conclusies

Wat zijn de verschillen in pelgedrag, welke factoren spelen daarbij een rol en hoe beïnvloeden deze het proces van het gepelde ei?  Liedewij is filmmaker, performer en kunstenaar. Zij registreert dagelijkse processen en routines waarna ze de resultaten met elkaar vergelijkt. Doordat vele factoren het proces beïnvloeden lijkten het pellen van een ei een subjectief proces waar oorzaak en gevolg bijna niet meer terug te vinden zijn.. Door naast het pellen van het ei vragen te stellen en de beelden uitgebreid te analyseren, onderzoekt Liedewij welke subtiele factoren zich uiten in het pelproces.

In de uiteindelijke video-installatie laat Liedewij de toeschouwer zelf kiezen welke factoren met elkaar worden vergeleken en en op welke manier deze resultaten worden gesorteerd. In plaats van enkel conclusies te trekken over de meest efficiënte manier van pellen, laat Liedewij de kijker zelf zijn eigen diepere inzichten opdoen in een alledaags ritueelinzichten opdoen.

Aanmelden en opnames

Aanmelden voor deelname aan het onderzoek van Liedewij kan tot uiterlijk 18 januari of anders ter plekke door het sturen van naam, telefoonnummer, voorkeursdatum en -tijd naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via facebook.com/LVEAF. De opnames worden gemaakt op vrijdag 19 januari, zaterdag 20 januari en zondag 21 januari tussen 11.00 en 19.00 uur. Het opnameschema gaat uit van 10 minuten per persoon.

Uitnacht 26 januari 2018 – Circa…dit

Tijdens de Uitnacht op 26 januari van 17.00 tot 23.45 uur toont Liedewij de eerste resultaten van haar onderzoek met een voorselectie van de opnames.